четвъртък, 14 януари 2016 г.

Дори ОПЕК не може да се справи с петролното пресищане

Никол Фридман

Изненадващо силното предлагане на суров петрол в Съединените щати и Близкия изток през последните години натисна петролните цени до техните най-ниски нива от повече от десетилетие. Но за инвеститорите опитващи се да определят дали петролните пазари са близо до дъното, ритъмът на производство по целия свят е ключов източник на несигурност.

Производители от Русия, Бразилия и Норвегия изпомпаха повече петрол през 2015 отколкото предполагаха най-информираните прогностици от  Международната агенция по енергията и от Агенцията за енергийна информация. В същото време инвестициите в петролни сондажи направени в годините, когато цените бяха по-високи, са в готовност да започнат добив, дори след като проектите за експлоатация и сондиране, планирани да носят плодове в следващите десетилетия, се забавиха или напълно се прекратяват.

Нарастващото внимание на инвеститорите върху доставките извън Съединените щати и ОПЕК подчертават несигурността предизвикана от степента на глобалното петролно пресищане, което отписа повече от 60% от стойността на барел петрол през последните 18 месеца.

От една страна, казват анализаторите, ниските цени на петрола спомагат за по-бързото изчерпване на петролните кладенци, понеже компаниите харчат по-малко за поддръжка на полетата и повишават продуктивността от по-старите полета. От друга страна, производителите изненадаха инвеститорите през последните години със способността си да увеличават ефективността на пробиването и да намаляват разходи.

Предвид силното производство по целия свят през 2015, много инвеститори са на мнение, че не е ясно кога пресищането ще започне да спада, имайки предвид, че ОПЕК не предприе стъпки в тази посока, както е правила в миналото при спад, за да стабилизира пазарите чрез орязване на производството, а американското производство остана гъвкаво.

„Намираме се в неизследвани води”, каза Джудит Дуоркин, главен икономист на RS Energy Group. „Това е петролен пазар, който...откакто е започнала търговията с петрол, е под властта на монополи, олигополи и картели”.

Без координирано орязване на предлаганите количества, казват икономисти, в най-голям интерес за всеки производител е да изпомпва колкото се може повече докато цената стигне до максимизираната печалба. „Не е работа на Саудитска Арабия, още по-малко на други държави от ОПЕК, да субсидират производителите с по-високи разходи чрез отстъпване на пазарен дял”, каза министърът на петрола на Саудитска Арабия, Али ал-Наими, в реч през март.

Петролните цени в Съединените щати достигнаха средна цена от 48,86 долара за барел през тази година, в сравнение със средната цена от 95,05 долара за барел между 2011 и 2014. Брентът, глобалният сорт петрол, струваше 53,79 долара за барел средно през тази година, в сравнение със 107,69 долара за барел в предишните четири години.
Американският сорт петрол поскъпна с 1,06 долара за барел, или 2,9%, до 37,87 долара за барел в понеделник на Нюйоркската стокова борса, при спад от 29% за тази година.

Глобалното производство на петрол е нараснало с 2,28 млн. барела на ден, или с 2,4%, през 2015, според Агенцията за енергийна информация. ОПЕК и Съединените щати са отговорни за по-голямата част от този ръст, но останала част идва от Бразилия, Китай, Канада, Русия и други страни. Агенцията очаква глобалното производство да нарасне с още 250 хил. барела на ден, или с 0,3%, през 2016.

Силното производство от страни извън ОПЕК и Съединените щати изправиха един срещу друг анализатори и инвеститори, които мислеха, че производителността в тези страни бързо ще спадне, когато цените паднат.

„Идеята, че ОПЕК и останалите големи производители на петрол като Русия, ще намалят производството и по този начин цените, е погрешна”, казва Джон Брунйолфсон, главен инвестиционен съветник на Armored Wolf, който управлява парите на семейната фирма. „През следващите две години производството ще надвиши търсенето”.

Някои инвестиционни посредници не са съгласни. Оптимистичните инвеститори вярват, че доставките от страни извън ОПЕК ще намалеят рязко през 2016, стимулирайки възстановяването на цените в края на годината. Големите производители бяха под натиск да орежат разходите си дори и преди срива на петролните цени, а степента на орязване на разходите се ускори през 2015. Производителите са забавили или отказали добив на около 13 млн. барела на ден от петролното производство през последните пет години, което е равно на около 14% от настоящото глобално производство, в това число и 5-те млн. барела на ден, които трябваше да бъдат произведени до 2020, отложено заради ниските цени, според инвестиционната банка Tudor, Pickering, Holt & Co. инвестираща предимно в енергийни ресурси.

„Предлагането ще нараства, а търсенето ще намалява”, казва Тим Гинес, главен инвестиционен посредник на Guinness Atkinson Asset Management Inc., дружество управляващо 300 млн. долара инвестиции в енергийни инструменти. Г-н Гинес казва, че очаква да види цените на петрол сорт Брент от 75 долара за барел до края на 2016. „Светът беше дебалансиран. Сега възстановява баланса си”.

Проектите за добив на петрол могат да отнемат години за развиването им, затова пазарите не бива да очакват ефекти от орязаните разходи поне до 2017, казват други анализатори.

За производството през 2016 „инвестициите инвестициите бяха направени, а кладенците бяха пробити”, казва Юлиус Уокър, старши консултант в JBC Energy във Виена. JBC не очаква ограничаване на разходите направени през 2015 да имат по-голям ефект върху производителността през 2016 в страните извън ОПЕК, освен в Съединените щати. В Съединените щати, където  шистовите сондажи за петрол могат да бъдат започнати и спрени бързо, JBC очакват направените през 2015 намаления на разходите да доведат до спад в производителността през 2016.

Производството в Съединените щати падна от 9,6 млн. барела дневно през април 2015, 43-годишен връх, до 9,2 млн. барела дневно през ноември, според изчисления на Агенцията. Спадът беше по-бавен отколкото мнозина очакваха в началото на 2015. Агенцията за енергийна информация предвижда, че производителността в Съединените щати ще падне до 8,5 млн. барела дневно през септември 2016 преди отново да се покачи.

Освен това, обилните глобални инвестиции в суров петрол и рафинирани продукти се очаква да запазят натиска върху цените надолу през тази година. Запасите се качиха до рекордно равнище през последните години, увеличавайки притесненията, че капацитетът за складиране може да се изчерпи в някои региони.

Инвеститорите в петрол бяха попарени през изтеклата година, понеже очакванията им, че производството на шистов петрол в Съединените щати бързо ще спадне, се оказаха неверни. Анализатори казваха през 2014, че производството на шистов петрол ще спадне рязко, ако цените паднат под 80 долара за барел, но производителите станаха по-ефективни и орязаха разходите. Някои компании сега казват, че могат да увеличат производството, ако цените се покачат над 60 долара за барел.

Същата тази ефективност помогна на производителите по света да увеличат печалбите си. Анализатори от Goldman Sachs очакват ръст на производството през 2016 в Мексиканския залив, Канада, Аржентина, Бразилия, Русия и Северно море.


„Опитът натрупан в шистовия сектор е малък предупредителен сигнал”, казва Бо Кристенсен, ръководител на клона за макро и тактически активи в  Danske Invest в Копенхаген, която управлява активи на стойност около 100 млрд. долара. „Всеки, който нарича себе си експерт, трябва да признае, че „конвенционалните производители извън ОПЕК, повече не могат да увеличават производството си”, да се върне две години назад и да си спомни за т.нар. експерти, говорещи за шистовия петрол”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар