неделя, 9 април 2017 г.

НАТО постъпи правилно поемайки контрола в Либия

Андерс фог Расмусен*, „Вашингтон Поуст”

Темата Либия напълно основателно доминира заглавията на вестниците през последните седмици. Бяха изразени множество мнения, включително такива призоваващи да не се прави нищо и други обвиняващи международната общност  - и НАТО като част от нея – че не правят достатъчно.

Напълно съм съгласен, че трябва да проведем този дебат. Свободните и независими медии са в основата на демократичните общества и в края на краищата са една от онези ценности, които се опитваме да защитим в Либия.

Противоречивите мнения излагани във вестниците подчертават факта, че никога не е било лесно да се постигне широко съгласие за предприемането на военни действия. Но международната общност и НАТО трябва да действат в Либия – и ние го направихме доста бързо. Нека обясня защо съм убеден, че действията ни са единствено правилните.

Първо, не можехме да стоим безучастни, докато полковник Муамар Кадафи безнаказано упражняваше насилие срещу собствения си народ, когато този народ искаше промяна на деспотичния режим. Светът призоваваше да му се противопоставим, а неговите въоръжени сили през това време брутално атакуваха цивилни с танкове, тежко въоръжение и снайпери.
Второ, нашите действия се основаваха на подкрепата на международната общност, на ООН, на Арабската лига и други страни в региона, на всеки етап от процеса.

Когато Съветът за сигурност на ООН прие Резолюция 1973 на 17 март с 10 на 0 гласа, беше постигнато историческо съгласие, че трябва да поемем отговорността за защитата на либийския народ от систематичните атаки, които – съгласно Резолюция 1973 за Либия – „могат да бъдат определяни като престъпления срещу човечеството”.

При тази широка международна подкрепа, НАТО беше помолена да изиграе ключовата роля. Съюзниците от НАТО поеха пълната отговорност за изпълнението на всички военни аспекти на резолюцията: гарантирането на изпълнението на оръжейното ембарго, патрулирането в зоната забранена за полети и защитата на цивилните от атаки. Контактната група за Либия – включваща 21 страни и представители от ключови международни и регионални организации – покани командването и контрола на военните операции на НАТО на своята среща в Доха, Катар, миналата седмица.

След разгорещени дискусии и внимателно планиране в рамките на НАТО и при пълно единодушие сред вскички 28 страни членки, постигнахме съгласие да действаме според  мандата даден ни от ООН.

Трето, НАТО направи всичко по силите си да приложи напълно изискванията на мандата даден от ООН, в рамките на 24 часа. Откакто ние поехме командването на мисията в Либия на 31 март, темпото по изпъленнието на поставените задачи не е отслабвало. Извършихме над 2000 полета, в 900 от които нанесохме удари по позиции на силите на Кадафи.

Какво се промени в ситуацията в Либия? В първите дни, ударите бяха насочени върху стратегически цели – чието местоположение беше известно. Сега осъществяваме прецизни удари и ограничаваме възможностите на силите на Кадафи да предприемат бойни действия. Атакуваме обекти на противовъздушната отбрана, танкове, бойни машини, складове за боеприпаси и трасета за снабдяване с гориво. Кадафи е разположил своите танкове и тежки оръдия в градските центрове, в близост до училища и джамии, показвайки по този начин своето пълно равнодушие към живота на цивилните граждани. Точно обратното, пилотите на НАТО с пределно внимание и прецизност се опитват да максимизират ефекта от нашите действия и да минимизират заплахите за цивилните.

Нашите действия означават, че силите верни на Кадафи не могат да насят удари където поискат, когато поискат и не могат да използват оръжията, които поискат срещу цивилното население.

В рамките на ясен и международно признат мандат, алиансът ни ръководи тази мисия убедително и непоколебимо, подкрепяна от страни разположени от Атлантическия океан до Персийския залив.

НАТО осигурява изпробвана и работеща система за координация на усилията на всички съюзници. Тя също така осигурява надеждна рамка за интегрирането на приноса на нашите партньори. Заедно, съюзници и партньори, допринасяме за изпълнението на Резолюции 1970 и 1973 на ООН. Имаме необходимия потенциал и ще го използваме ефективно и успешно. 
Имаме възможността да осигурим всички необходими сили и максимална оперативна гъвкавост в рамките на дадения ни мандат. В четвъртък, външните министри от страните членки на НАТО се срещнаха в Берлин и дадоха да се разбере, че ще продължават да упражняват сила върху легитимно избрани цели толкова дълго, колкото е необходимо.

В НАТО сме определили три ключови цели. Първо, да спрем всички атаки и заплахи от атаки срещу цивилни и срещу територии населени в цивилни. Второ, да направим всичко възможно за оттеглянето на силите на режима обратно в казармите, включително оттеглянето им от населените места, които са завзели. Накрая, режимът трябва на всяка цена да разреши оказването на незабавна, пълна, сигурна и безпрепятствена хуманитарна помощ на цялото либийско население.

Давам да се разбере, че в края на краищата решението на тази мисия не е само военното. Ето защо международната общност час по-скоро трябва да намери начин за политическо уреждане на конфликта. Уреждане, което дава гаранции, че легитимните искания на хората за истинска промяна ще бъдат изпълнени и няма да потънат в пясъците на Либия.


*Андерс фог Расмусен е Генерален секретар на НАТО

Няма коментари:

Публикуване на коментар