четвъртък, 20 април 2017 г.

Само обединени можем да бъдем силни

Барак Обама и Дейвид Камерън*, „Вашингтон Поуст”

Преди седемдесет години, когато нашите сили започват да преобръщат хода на Втората световна война, британският премиер Уинстън Чърчил пътува до Вашингтон, за да координира общите усилия. Победите ни на бойното поле доказват „какво може да бъде постигнато, когато британците и американците работят с обединени сили”, казва той. „Всъщност оставам с усещането, че ако успеем да запазим това сътрудничество, няма да има какво да ни се опре, нито на бойното поле, нито след това, изправени пред сложните проблеми на мира”.

Запазвайки го, постигнахме не само победа в тази война, но и изградихме институциите укрепили международния мир и сигурност. Съюзът между Съединените щати  и Великобритания е дълбоко вкоренен в сърцата ни и се основава на историята, традициите и споделените общи ценности. Но това което прави нашите отношения специални – а също така уникални и ценни – е че вървим заедно през толкова много предизвикателства. Просто казано, ние сме напълно предвидими един за друг, както и нашият съюз е предвидим за света.

Като водещи световни икономики, ние си сътрудничим тясно с нашите партньори от Г-8 и Г-20, за да можем да осигурим работни места за хората, за да укрепим глобалното възстановяване, за да подкрепим нашите европейски приятели в разрешаването на дълговата криза и да обуздаем безразсъдните финансови практики, нанесли огромни щети на данъкоплатците ни. Поехме ангажимент да разширим търговските си отношения и инвестициите в подкрепа на създаването на милиони работни места в нашите две страни.

Като двете най-големи страни донори за международната мисия в Афганистан, можем с гордост да заявим, че нашите войски постигнаха много за разгромяването на „Ал Кайда”, за пречупването волята на талибаните и за подготовката на афганистанските сили за сигурност. Но както показаха последните събития, това все още остава една трудна мисия. Отдаваме почит на огромната саможертва на нашите сили и заради тях трябва да продължим мисията.

В рамките на следващите няколко дни, ще се консултираме относно подготовката за срещата на върха на НАТО в Чикаго, където алиансът ще изработи следващата фаза от преходния период, за който постигнахме договореност в Лисабон. Това включва промяна на поддържащата роля в Афганистан и поемането на пълна отговорност за сигурността до 2014 от страна на афганистанските сили за сигурност и гарантиране, че НАТО ще поеме ангажимент Афганистан никога повече да не може да бъде убежище на „Ал Кайда” за подготовка и осъществяване на атаки срещу наши граждани.

Като членове на международната общност, ще останем обединени в усилията си за налагане на твърди санкции срещу иранския режим, заради неспазването на неговите международни ангажименти. Вярваме, че сега е времето и мястото за намиране на дипломатическо решение и за координиране на дипломатическите усилия с Китай, Франция, Германия и Русия. Междувременно, откакто Съединените щати  наложиха строги санкции, а ЕС подготви налагането на ембарго върху вноса на ирански петрол, на Техеран се наложи да направи труден избор – или да изпълни международните си ангажименти или да си понесе последиците.

Като две нации защитаващи човешките права и достойнството на всички хора, ние продължаваме да подкрепяме смелите граждани из целия Близък изток и Северна Африка, които отстояват своите универсални права. Присъединявайки се към мисията за защита на либийския народ миналата година, ние подкрепихме усилията му за изграждане на демократични институции и провеждането на свободни и честни избори през тази година. Осъждаме ужасяващото насилие на сирийския режим срещу невинни граждани и ще предприемем спешни хуманитарни действия за осигуряването на храна и медикаменти на нуждаещите се. С нашите международни партньори ще продължим да затягаме примката около Башар Асад и неговата клика и ще работим с опозицията  и пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан върху план за прехода след падането на Асад от власт.

Като две от най-богатите нации в света ние ще поемем нашата отговорност като лидери за да осигурим развитие, даващо възможност на хората да живеят достоен живот, да са здрави и проспериращи. Ще удвоим усилията си за спасяване на човешки животи в Сомалия, ще инвестираме в земеделието, за да можем да повишим продоволствената сигурност в целия развиващ се свят. Ще работим за подобряването на здравето на майките и ще сложим край на детската смъртност. Потвърденият ангажимент за животоспасителните дейности на Глобалния фонд за СПИН, туберкулоза и малария, дава резултат и вече се вижда краят на пандемията от СПИН. Чрез междуправителствените програми за партньорство ние се стремим да направим правителствата на двете страни по-прозрачни и отговорни.

Накрая, като хора живеещи свободно заради саможертвата на мъжете и жените в униформа, ще работим заедно както никога преди, за да се погрижим за тях, когато се завърнат у дома. С новото дългосрочно сътрудничество за подпомагане на възстановяването на ранените войници, за помагане на ветераните при прехода към цивилния живот и подкрепата за семействата им, ние доказваме че нашите задължения към войниците и ветераните остават и след края на битката.

Нашите военни и граждани отдавна знаят какво може да бъде постигнато, когато британците и американците работят заедно, ръка за ръка, и защо това остава жизненоважно партньорство, както за нашите две страни, така и за света като цяло. Също както поколенията преди нас, ние се стремим да го запазим. Нашата сила е във вярата в нашата кауза и в доверието помежду ни и сме убедени, че заедно можем да постигнем всичко.


*Барак Обама е президент на Съединените щати, а  Дейвид Камерън е премиер на Великобритания

Няма коментари:

Публикуване на коментар