понеделник, 16 ноември 2015 г.

Приобщаващ растеж и глобална справедливост

Реджеп Тайип Ердоган*

Тази седмица лидерите на Г-20 ще се срещнат в Анталия, Турция, за да обсъдят дълъг списък от неотложни въпроси, като най-важният е поредицата от сериозни икономически и геополитически предизвикателства. Г-20, чиито членове представляват 85% от световната икономика, имат основната отговорност да намерят решение на предизвикателствата, които влияят на живота и просперитета на милиони хора по света. Организацията не може да си позволи да изпадне в самодоволство и бездействие.

Откакто Турция пое председателството на Г-20 през декември 2014, нашият подход към осигуряването на приобщаващ и силен растеж чрез общи действия се радва на подкрепа от членовете на организацията. Тези усилия се опираха на три стълба: категорично изпълнение на поетите отговорности, стимулиране на инвестициите като мощен двигател на глобалната икономика и подкрепа на приобщаването, така че ползите от растежа да бъдат споделени от всички.

Когато настъпи времето за изпълнение, трябва да бъдат направени големи крачки. Чрез насърчаването на подходящи макроикономически и фискални политики, и провеждането на твърди структурни реформи, ще постигнем значителен напредък към нашата цел да увеличим общия БВП на Г-20 до 2,1% до 2018. Глобалната финансова система днес е по-гъвкава от когато и да било. Финансовият капацитет беше възстановен, а новите цели за растеж бяха постигнати.

Но остава да бъде направено още много. Членовете на Г-20 трябва да ускорят усилията си при изпълнението на своите отговорности да повишат производителността и да премахнат структурните пречки през инвестициите, конкуренцията, търговията и работните места. Ние също така трябва да укрепим фундамента на реформите на глобалната финансова система, който Г-20 положи през последните седем години.

Фокусът ни върху инвестициите  - ключов фактор за растежа, работните места и развитието – също започва да ни се отплаща. Има огромна инвестиционна дупка в глобалната икономика, както в напредналите, така и в развиващите се страни. Затова се нуждаем от стратегия на напредналите страни, в която заедно да предприемем конкретни политически действия и да поемем отговорности за подобряване на инвестиционната екосистема, да подкрепим малките и средните предприятия и да съдействаме за създаването на ефективна, висококачествена инфраструктура. Ако членовете на Г-20 изпълнят изцяло своите отговорности по тази стратегия, общият им БВП се очаква да нарасне с още 1%.

Икономическият растеж трябва да бъде стабилен и устойчив, но преди всичко трябва да бъде приобщаващ. Неравенството расте в много от страните от Г-20, а в някои случаи достига до исторически високи равнища. Това е опасна тенденция и може да забави растежа, застрашавайки единството на обществата и рискувайки човешкото добруване. Наложително е Г-20 да се справи с неравенството и да покаже своята решителност да гарантира, че всички граждани на страните членки ще се радват на плодовете от икономическия растеж.

Намаляването на безработицата е в центъра на борбата с неравенството. Има около 100 милиона безработни в страните от Г-20, а други 200 милиона младежи нито работят, нито учат. Значителното намаляване на младежката безработица е един от най-важните ангажименти на Г-20.

Приобщаването не трябва да спира на границите на Г-20. Ние трябва да работим за гарантирането, че ползите от растежа и просперитета ще бъдат споделени с хората от целия свят. В Анталия ще обсъждаме как да хармонизираме усилията си с новия „План за устойчиво развитие 2030” и да увеличим ангажиментите си към нискодоходните развиващи се страни.

При настоящото все по-голямо преплитане между политика и икономика, Г-20 също така трябва да работи заедно за преодоляване на геополитическите предизвикателства на нашата епоха. Тази година е една от най-важните в борбата с климатичните промени. Трябва да изпратим силно политическо послание от Анталия в подкрепа на успешния завършек на Конференцията за климатичните промени на ООН, която ще се проведе в Париж от 30 ноември до 11 декември.

В същото време не можем да си позволим да пренебрегнем факта, че глобалните предизвикателства  - като войната в Сирия, тероризма и бежанската криза – изискват глобален отговор. Г-20 е идеалното място за разрешаването им.

Сирийската гражданска война – навлизаща в своята четвърта година – трябва да бъде прекратена и трябва да бъде осигурен справедлив и устойчив политически преход. Конфликтът и бруталният държавен тероризъм на режима на сирийския президент Башар ал-Асад не просто причини ужасни страдания в Сирия и смъртта на повече от 360 хил. души, действията му също така доведоха до бежанската криза и възхода на Ислямска държава – заплаха за всички страни.

Турция е член на коалицията срещу Ислямска държава и сме мотивирани да унищожим и разрушим терористичната заплаха в нашата страна и отвъд границите ни. В същото време ние не ще си позволим да забравим обета си да се справим с бруталния режим на Асад и Ислямска държава. Международната общност, потръпнала от ужас от снимките на Алан Кюрди, три годишното сирийско дете намерено мъртво на турския бряг, трябва да помни, че всеки ден загиват много повече деца като него в студените води на Средиземно и Егейско море.

Понастоящем Турция е приютила около 2,2 млн. сирийски бежанци и е похарчила повече от 8 млрд. долара през последните три години в грижа за тях. Международната общност трябва да постигне съгласие по механизъм гарантиращ, че тежестта е справедливо разпределена.

Накрая е важно да отбележим, че Турция продължава да се бори със заплахата от Кюрдската работническа партия (КРП) и че организацията е в листата на терористичните групи на Съединените щати и ЕС. Турция проведе голям брой реформи и направи огромни инвестиции в полза на нашите кюрдски съграждани. А КРП отказва да се разоръжи, като вместо това трупа оръжие и атакува граждански и военни цели в страната. Докато продължаваме да се борим с тази терористична организация, призоваваме всички страни да заклеймят тероризма във всичките му форми.

Срещата на Г-20 в Анталия ще обсъжда тези и други важни въпроси застрашаващи света. Независимо дали предмета на разговорите е икономиката, финансите, климатичните промени или политиката, водещите принципи трябва да останат равенството и справедливостта за всички.


*Реджеп Тайип Ердоган е президент на Република Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар