четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Другият Тръмп на Запада

Ги Верхофстат*

Във втория президентски дебат в Америка Доналд Тръмп обеща, че ако бъде избран, ще определи специален прокурор, който да разследва Хилари Клинтън. „Ти си за затвора”, каза й Тръмп.

Заканата на Тръмп да политизира съдебната система получи отпора, който си заслужаваше. Но за съжаление неговият цинизъм не е уникално само за Съединените щати явление. Настоящото полско правителство, водено от партия „Право и справедливост” (ПС), която дойде на власт само преди година, показва същите авторитарни черти, използвайки правото за постигане на собствените си цели.

Лидерът на ПС Ярослав Качински често призовава да бъде разследван бившият полски министър-председател и настоящ президент на ЕК Доналд Туск. Качински държи бившето правителство частично отговорно за самолетната катастрофа край Смоленск, Русия, през април 2010, при която загинаха 96 души, в това число братът близнак на Качински, полския президент тогава Лех Качински.

Полска правителствена делегация пътувала за мемориална служба по повод клането в Катин през 1940, където Сталин заповядва да бъдат разстреляни 22 хил. полски армейски офицери, полицаи и интелигенция, и обвинява Хитлер за това престъпление. С края на Студената война истината за клането най-накрая излиза наяве и официално беше призната от руския президент Борис Елцин.

Ярослав Качински и други членове на ПС са убедени, че Русия – с помощта на някои полски политици – са отговорни за самолетната катастрофа. Те разчитаха на тази странна конспирация при идването си на власт, въпреки че нямаше никакви доказателства в подкрепа. В действителност записите от черната кутия на самолета показват, че самолетната катастрофа се е случила заради лошите метеорологични условия при кацането.

Въоръжен със своите конспиративни теории, Качински иска да лиши Туск от втори мандат начело на една от трите основни управленски институции на ЕС, казвайки ‘Трябва ли подобна персона  да оглавява ЕК? Имам дълбоки съмнения.” В същото време десните медии в Полша разпалват допълнително страстите, като едно списание наскоро пусна карикатура на Туск с белезници.

Анти-Туск похода на Качински е напълно достоен за сравнение със злоупотребата на Тръмп с политическа власт, която показва какъв би бил животът на политическите опоненти на Тръмп, ако той в действителност спечели. Той също така отразява и по-обхватната, яростна битка за полската душа.

Полша някога беше детето за пример на демократична Централна Европа след края на Студената война. Но днес ПС здраво е сграбчила властта, искайки контрол върху Конституционния съд на страната, върху обществените медии и службите за сигурност. Вместо да затвърждава стратегическата важност на Полша за НАТО и полагащото й се място като силен, уважаван член на ЕС, ПС е завладяна от ретроградни импулси. Като доказателство има хора, които не виждат, че правителството им е заплаха за правосъдните и демократичните институции, и които търсят врагове в лицето на Съединените щати, Брюксел и из цяла Европа.

Полша е в конституционна криза, която започна когато подкрепения от ПС полски президент Анджей Дуда отказа да се закълне пред трима конституционни съдии избрани от предишния парламент. На тяхно място ПС избра свои собствени съдии като промени законодателството и по този начин парализира работата на съда. Съдът обяви промените на съдебните правила направени от ПС за противоконституционни, но воденото от ПС правителство отказа да обнародва решението на съда, блокирайки постигането на търсения ефект. Сега се оказва невъзможно за съда да преценява конституционната съобразност на законодателството приемано от сегашния парламент, въпреки изричните конституционни клаузи позволяващи тази съдебна процедура.

Днес тези действия на ПС са напълно осъдителни, но ще е така до края на годината, когато изтича мандатът на настоящият председател на Конституционния съд. След това ПС ще посочи по-приятелски настроен председател, който без никакво съмнение ще върви по свирката на партията. Но новоназначеният председател едва ли ще сложи край на конституционната криза, понеже напълно обоснованото решение на съда от това лято си остава необнародвано като оставя празнина в сегашния конституционен ред на Полша.

ЕС вече стартира правна процедура срещу Полша, с което призовава полското правителство да заработи с опозиционните парии за реформи на съда. Ако Полша не отстъпи ЕС може да я лиши напълно от правото й на глас. Но е малко вероятно ЕС или друго международно тяло да успее да намери решение на полския политически проблем. Само поляците могат да свършат тази работа.

В действителност мащабните протести срещу наскоро приетия закон, постановяващ забрана фактически на всички аборти (под страх от наказание със затвор за пет години), принуди правителството да отстъпи и да оттегли предложения закон. Това отбеляза победа за полската жена и е индикация, че Полша е по-прогресивна, отколкото би му се искало на Качински.

Все още, макар правителството да претърпя огромно обществено поражение, идеологическият антилиберализъм на ПС си остава непокътнат. Това означава че защитниците на гражданското общество в Полша ще трябва да водят много повече битки в идващите месеци и да се преборят с беззаконията на ПС.


*Ги Верховстад, бивш белгийски министър-председател, е президент на АЛДЕ в Европейския парламент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар