четвъртък, 14 юли 2016 г.

Стратегия за обединяване и съхраняване на Европа

Федерика Могерини*

Целта – че дори оцеляването – на Европейския съюз е поставена под въпрос както никога преди. Но истината е, че европейските граждани и светът имат нужда от един силен ЕС както никога досега.

През последните години все повече региони от Европа стават все по-нестабилни и по-несигурни. Нещо повече, кризата в рамките и отвъд границите на ЕС пряко засяга живота на европейските граждани.

В тези трудни времена един силен ЕС трябва да мисли стратегически, трябва да споделя една визия и да действа заедно. В дните след като Обединеното кралство гласува да „напусне” ЕС, ние европейците ще трябва да преосмислим начина на функциониране на нашия Съюз. Но и сме пределно наясно за какво трябва да работим. Знаем какви са принципите ни, интересите ни и приоритетите ни. Не е време за политическа несигурност. ЕС се нуждае от стратегия, която съчетава обща визия с общи действия.

Нито една от страните членки на ЕС, действайки сама, няма силата да се справи със заплахите, пред които е изправена Европа. Нито пък сама може да се възползва от възможностите давани от днешната глобална икономика. А като Съюз с повече от половин милиард граждани, потенциалът на Европа е несравним с нищо.

Мрежата ни от дипломатически мисии е широка и проникваща, и покрива всяко кътче на земното кълбо. Икономически ние сме в челната тройка на света, само след Китай и Съединените щати. Ние сме първостепенен търговски партньор и чуждестранен инвеститор за почти всяка страна в света. Заедно страните членки на ЕС инвестират повече в сътрудничеството за развитие от целия останал свят.

Ясно е също така обаче, че ние в Европа не използваме целия този потенциал, или поне не все още. Огромно мнозинство от нашите граждани разбира, че трябва да поемем колективна отговорност за ролята си в света. Нашите партньори също очакват ЕС да играе основна роля, в това число на глобален източник на сигурност.

ЕС може да отговори на нуждите на своите граждани и да направи партньорствата си работещи само ако всички работим заедно и обединени на всички нива – институциите на ЕС и националните правителства. Именно това е целта на Глобалната стратегия за европейската външна политика и политика за сигурност, която наскоро представих на лидерите на държавите членки, както и на ЕС и Европейския съвет.

Тази стратегия, която е първа за ЕС от повече от десетилетие, се фокусира върху отбранителните способности и антитероризма, както и върху възможностите за работа, социалното включване и човешките права. Тя се ангажира с изграждане на мира и силата на държави и общества вътре в и около Европа.

ЕС винаги се е гордеела със своята мека сила и ще продължи да го прави, понеже сме най-добрите в това. Но идеята, че Европа е предимно „гражданска сила”, не отразява справедливо реалната ситуация. Например, ЕС понастоящем участва в 17 военни и граждански операции по света. На отдалечени места като Афганистан и Конго, в Грузия и Сахел, Молдова, Сомалия и Средиземноморието, хиляди мъже и жени служат под европейски флаг. В днешна Европа, меката и военната сила вървят ръка за ръка.

Стратегията показва амбициите за стратегическа независимост на ЕС , която е необходима за гарантиране на общностния интерес на нашите граждани, както и на нашите принципи и ценности. Наясно сме, че тези приоритети могат да бъдат най-добре защитени когато не сме сами, а в една международна система основаваща се на мултилатерализъм и правила, а не на глобален полицай и самотни воини.

Поради тази причина ЕС ще продължи да задълбочава трансатлантическите връзки и партньорството си с НАТО, като в същото време се свързваме с нови участници и изграждаме нови формати за реализация на Стратегията. ЕС ще инвестира в регионални институции и в сътрудничество между региони и вътре в тях. Също така ще съдействаме за реформа на глобалното управление, което да посрещне предизвикателствата на този век.

Като правим това, ние се ангажираме практически и принципно със споделянето на глобалните отговорности с нашите партньори и допринасяме за тяхното укрепване. Двете десетилетия на разрастване на глобалната несигурност ни даде един важен урок: слабостта на моя съсед и на съседа на моя партньор отслабва мен самия. Затова трябва да се отървем от илюзията, че международната политика може да бъде само игра с нулев резултат.

Решителното действие ще направи всяка страна членка на ЕС  - както и всеки гражданин на Съюза ни – по-богата. Но всяка една цел очертана тук може да бъде постигната само чрез една наистина обединена и ангажирана Европа. Свързването на всички наши култури в едно за постигането на споделените ни цели и обслужване на общия ни интерес е всекидневно предизвикателство, но то също така е и нашата най-голяма сила: именно разнообразието ни прави силни.

Нашите интереси всъщност са общи европейски интереси и единственият начин да ги постигнем е чрез общи средства. Заради това всички европейци и всички държави членки на ЕС имат колективна отговорност за укрепване на нашия Съюз.

Народът на Европа се нуждае от общи цели и действия на държавите членки. Един нестабилен свят има нужда от по-уверен и отговорен ЕС, снабден с настояща и бъдеща външна политика и политика за сигурност. Новата Глобална стратегия ще ни води към Съюз, който реално посреща нуждите на своите граждани, оправдава надеждите им и стремежите им. Един Съюз изграден върху успеха от 70 мирни години. Един Съюз достатъчно силен да допринесе за мира и сигурността в нашия регион и по света.


*Федерика Могерини е Върховен представител на ЕС за външна политика и политиката за сигурност, и вице-президент на ЕК. Тя е бивш министър на външните работи и международното сътрудничество на Италия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар