сряда, 21 юли 2010 г.

Затягайте предпазните колани*

Глобалната икономика, изкуствено подсилвана след рецесията от 2008-2009 г. с помощта на масивни монетарни и фискални стимули и спасителни инжекции, се отправя тази година към рязко понижение, тъй като ефектът от тези мерки изтлява.

Нещо по-лошо, не бяха отстранени фундаменталните ексцесии, които раздухаха кризата – прекалено много дългове и лоши кредити в частния сектор (домакинства, банки и други финансови институции, както и голяма част от корпоративния сектор).

Преструктурирането на задълженията в частния сектор едва е започнало. В същото време има ново масово задлъжняване в публичния сектор на развитите икономики с техните огромни бюджетни дефицити и натрупване на публичен дълг, движен от автоматични стабилизиращи механизми, контрациклични кейнсиански фискални стимули и невъобразимата цена на

прехвърляне върху обществото на загубите на финансовата система.

В най-добрия случай предстои ни продължителен период на анемичен растеж в развитите икономики, като промяната в структурата на дълговете на домакинства, финансови институции и правителства ще започне да помага на потреблението и инвестициите.

В глобален план държавите, които са харчили твърде много - САЩ, Великобритания, Испания, Гърция и др. - сега се нуждаят от преструктуриране на натрупаните дългове и харчат, потребяват и внасят по-малко.

Но пък в същото време страните, които са спестявали прекалено много - Китай, развиваща се Азия, Германия и Япония - не отделят повече средства, за да компенсират спада в харченето на горната група държави. Затова възстановяването на глобалното търсене ще е слабо и ще натисне още по-надолу ръста на глобалната икономика.

Вече видимо в данните за второто тримесечие на 2010 г. -

глобалното забавяне ще се задълбочи през второто полугодие

Фискалните стимули ще изчезнат с налагането на програми за свиване на разходите в повечето държави. Корекциите при складовите наличности, които подсилваха растежа в продължение на няколко тримесечия, ще последват тази линия. Ефектите от данъчните политики, които откраднаха търсенето от бъдещето - например стимулите за купувачите на коли или домове, ще изтлеят с края на тези програми.

Положението на пазара на труда е лошо

създават се малко нови работни места, а сред потребителите се разпространява усещане за нещо нездраво.

Вероятният сценарий за развитите икономики - дори да избегнем втори срив под формата на буквата W - е мъчително възстановяване, приличащо на буквата U. В САЩ годишният растеж вече падна под очакваното през първата половина на 2010 г. (2.7% през първото тримесечие и мижавото 2.2% между април и юни). Ръстът ще се забавя тепърва - до 1.5% през втората половина на тази година и ще продължи да спада през 2011 г.

На каквато и буква от азбуката да заприлича в крайна сметка представянето на американската икономика,

това, което се задава, ще бъде усетено като рецесия

Хилаво създаване на работни места и продължаващ ръст на безработицата, по-големи циклични бюджетни дефицити, нов спад на цените на жилищата, по-големи загуби за банките от ипотеки, потребителски и други кредити и риск Конгресът да приеме протекционистични мерки срещу Китай могат да бъдат само някои от елементите.

В еврозоната перспективата е още по-лоша

Ръстът може да е почти нулев към края на годината, тъй като ще се задействат фискалните ограничения и фондовите пазари ще паднат. Рязкото увеличение на спредовете в държавната, корпоративната и междубанковата ликвидност ще оскъпят капитала, а растящото избягване на несигурност, нестабилността и рисковете, свързани с държавите, ще подкопаят допълнително доверието на бизнеса, инвеститорите и потребителите.

Отслабването на еврото ще помогне на външния баланс на Европа, но ползите ще бъдат повече от обезсмислени от щетите върху износа и перспективите за растеж в САЩ, Китай и възникващите азиатски икономики.

Дори Китай показва признаци на забавяне благодарение на правителствените усилия да се избегне прегряване на икономиката. Забавянето в развитите държави заедно с отслабващото евро ще подкопаят допълнително китайския ръст и ще го докарат от малко над 11% до около 7% в края на годината. Това е лоша новина за растежа на износа в останалата част от Азия, както и за богатите на суровини държави, които все повече са зависими от китайския внос.

Важна жертва ще се окаже Япония

където анемичният растеж на реалните доходи задушава вътрешното търсене и износът за Китай ясно показва колко малък е този ръст. Япония също страда от нисък потенциал за растеж, дължащ се на липсата на структурни реформи и неефективни правителства (четирима премиери за четири години), огромен публичен дълг, неблагоприятна демографска тенденция и силна йена, която става още по-силна заради избягването на глобални рискове.

Сценарият, в който американският ръст се свива до 1.5%, еврозоната и Япония са в стагнация и китайският растеж остава под 8%, може и да не води към глобално свиване, но подобно на описаното за САЩ ще се усеща като такова.

Всеки допълнителен шок може да бутне тази нестабилна глобална икономика отново към пълна рецесия. А потенциалните източници на такъв шок са безброй. Може да се влошат проблемите с държавния риск в еврозоната и това да доведе до нов кръг от корекции на цената на активите, глобално бягство от поемане на рискове, нестабилност и финансово отстъпление.

Един порочен кръг от корекции в цените на активите и слаб растеж заедно с изненадващи свивания на икономиките, които в момента пазарите още не са оценили, може да доведе до нов спад на цените на активите и дори до по-слаб растеж - една динамика, която на първо място вкарва глобалната икономика в рецесия.

Не е изключен и израелски военен удар срещу Иран в следващите 12 месеца. Ако това се случи, цените на петрола може рязко да скочат нагоре, както стана през лятото на 2008 г., и това също да задвижи глобална рецесия.

Накрая,

изчерпва се инструментариумът на политиците

Допълнително наливане на пари може да няма ефект, в повечето развити икономики не остана пространство и за нови фискални стимули, силно ще бъде ограничена и възможността за защита на финансови институции, които са твърде големи, за да бъдат оставени да се провалят, но и твърде големи, за да бъдат спасени.

Така че с изпаряването на оптимистичните илюзорни надежди за V-образно възстановяване развитият свят ще следва в най-добрия случай едно продължително U-образно възстановяване, а в някои случаи - еврозоната и Япония - това ще се проточи до L- образна почти депресия. Избягването на втора вълна на рецесията ще бъде трудно.

В един такъв свят възстановяването на възникващите пазари - голямата надежда на глобалната икономика - ще пострада, защото никоя държава не е икономически остров. Всъщност ръстът в много развиващи се пазари - като започнем с Китай - ще бъде силно зависим от измъкването от кризата на развитите икономики.

Затягайте предпазните колани, защото ни предстои път с доста друсане.

*Нуриел Рубини е председател на Roubini Global Economics (www.roubini.com), преподавател в Stern School of Business, New York University и съавтор на книгата Crisis Economics.
Текстът е публикуван във в. Дневник

Тексът е предоставен от Project Syndicate, заглавието е на редакцията

Няма коментари:

Публикуване на коментар