четвъртък, 10 август 2017 г.

Много искаме, ама нямаме желание

Георги Киряков

Струваше ли си чакането? Този основателен въпрос си задават мнозина след като правителството на Бойко Борисов прие церемониално Програмата за управление 2017-2021. И когато премиерът заяви, че трябва всеки ден да се работи, че просто нямат алтернатива, че няма по-добри от тях и всеки ден трябва максимално да се доказват и да си изпълняват програмата, доста хора си отдъхнаха и решиха да не си правят труда да погледнат в тази програма и да видят за какво става въпрос.

При първоначалното обещание да е готова „до месец“, тримесечното забавяне създаде усещането, че Програмата ще е нещо мащабно, единствено по рода си, неслучвало се събитие в демократична България. Затова и любопитството към съдържанието беше голямо. 128 страници, 65 приоритета, 236 цели и 902 мерки. Колосално! Но не и по същество!

Защо?

Още с въвеждащото изречение вероятно се е целяло да се постигне зашеметяващо въздействие сред специфичната аудитория, за която най-вероятно е била предназначена Програмата. С вярата, че не държавата създава икономиката, заетостта и доходите, а реалния сектор (каквото и да значи това за управляващите), трябваше да се внуши, че това правителство има намерение най-после да охлаби хватката си върху онези икономически активни субекти от малкия и средния бизнес, които нямаха възможност в първите две управление на Борисов да изплуват над повърхността, заради непрестанния административен произвол и партиен рекет по места („Сагата със суджуците“ и както се твърди с много други стоки и предмети за бита).

Но „вярата“ в едно наистина добро намерение на правителството свършва няколко абзаца по-надолу, с категоричния намек, че „ако искаме държавата да дава повече пари на бизнеса и гражданите, тя трябва да събира повече данъци от бизнеса и гражданите“. Т.е. препотвърждава се досегашната практика на всяко предишно управление, условно ляво или дясно, че водещият фактор за обществото няма да е икономически активният човек, а държавната административна машина. Тя събира, тя раздава, тя разпределя и преразпределя! И с това препотвърждава порочния модел на силово управление чрез регулации, административен натиск и пълен контрол върху обществените инициативи.

По-нататък всичко в Програма е подчинено именно на този силов подход за управление. Без ни най-малък намек за нуждата от нов подход и ново мислене за управление в демократични условия.

Ще се строят магистрали? С еврофондове и пари от бюджета, т.е. от държавата. Ще се санират жилищни сгради в периферните и обезлюдени райони? С пари от бюджета, т.е. от държавата – ако има резерви, разбира се. Ще се осигури полицай във всяко населено място? С пари от бюджета, за които се твърди, че ги няма и няма как да бъдат намерени. Да не говорим, че никой не си дава сметка, че това означава, че дори в село с един жител ще трябва да има полицай, при това с автомобил (какво ще е оправданието за прахосаните средства?). Ще се гарантира националния суверенитет? С пари от  бюджета, т.е. от държавата. И най-важното – ще бъде променена технологията на функциониране на „държавната машина“, чрез ускорено въвеждане на електронното управление, което между другото е намерение още от първото правителство на настоящия премиер. Да не говорим, че в нашенския вариант „електронизацията“ се ограничава до инсталирането на компютър в селското кметство, който ще продължава да бълва „позволения“ на хартия.

И така, административният произвол отново ще си бъде същият, само че ще бъде по-прозрачен, по-достъпен и по-бърз, както става ясно от самата Програма.

Иначе, въпреки всички заявки, програмата си остава един зле сглобен, свръхангажиращ управляващите документ, в който няма и намек за промяна, да не говорим, че липсват каквито и да са финансови разчети за всеки от приоритетите, целите и мерките. Програмата си остава на ниво предизборни намерения, които експертите правили си труда да следят последователно тази материя, са виждали в почти всяка програма на многото на брой партии, от поне 15 години насам.

И с основание настоящите управляващи за пореден път ще бъдат заподозрени в лошо скалъпен опит да подхвърлят на публиката едно „нещо“ (а то няма как да бъде определено по друг начин), което Бойко Борисов или не е чел, а се е предоверил на експертния си управленски екип, или просто не е разбрал.

Повече от очевидно е, че за сегашната управляваща коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти, желаното се смесва от една страна с възможното, а от друга с реалното. Няма как да се повярва, че при съществуващия все още, заради ред конюнктурни вътрешни и външни фактори, бюджетен дефицит, ще може да се удовлетвори финансовият интерес и план по всяка набелязана за реализация мярка. Трудно ще бъде и да се повярва, че след като вече два пъти си обещал нещо и не си го изпълнил, ще го изпълниш на третия път, при това с цената на нови обещания и поети ангажименти.


Затова и общественият скептицизъм ще продължава да преобладава, което ще налага още по-силен административен натиск за потушаване на недоволството. Оптимистичното в случая е, че са ни обещали този натиск поне да бъде една идея по-прозрачен, по-достъпен и по-бърз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар