вторник, 3 август 2010 г.

Уинстън Чърчил: Не предлагам нищо друго освен кръв, мъки, сълзи и пот

На 10 май 1940 г. Уинстън Чърчил поема поста на министър-председател на Великобритания и изпълнява длъжността в продължение на 5 години, до окончателната победа във войната срещу нацистка Германия през 1945 година. Чърчил започва управлението си с една от най-силните политически речи, произнасяни пред Британския парламент, която става популярна с обещанието за „кръв, сълзи и пот”. Три дни след като е сътавил коалиционното си правителство, на 13 май 1940 г., пред Камарата на общините Уинстън Чърчил представя визията си за управлението. Пет години по-късно Германия ще бъде разгромена от съюзническите сили, а Уинстън Чърчил ще загуби първите следвоенни парламентарни избори във Великобритания.„Господин председател,

Вечерта на миналия петък получих от Негово Величество задачата да съставя ново правителство. Очевидни бяха желанието и волята на парламента и на нацията то да бъде съставено на най-широка възможна основа и да включва всички партии, както онези, които подкрепяха предишното правителство, така и партиите от опозицията.

Сър, да се състави правителство с такъв мащаб и сложност е сериозно начинание само по себе си, но трябва да се помни, защото сме в предварителния етап на една от най-великите битки в историята.

Надявам се, че моите приятели и колеги или бивши колеги ще проявят разбиране за липсата на церемония, с която се наложи да действам. Ще заявя на Камарата, както казах и на онези, които се присъединиха към това правителство: „Не предлагам нищо друго освен кръв, мъки, сълзи и пот.“

Ние сме изправени пред едно от най-тежките и мъчителни изпитания. Имаме пред себе си много, много дълги месеци на борба и страдание.

Вие питате, каква е нашата политика? Аз ви казвам: да водим война по море, суша и въздух. С цялата си мощ и с всичката сила, която Бог може да ни даде, да водим война срещу една чудовищна тирания, надминала всички в мрачния и печален списък от човешки престъпления. Това е нашата политика.

Вие питате, каква е нашата цел? Мога да отговоря с една дума: победа. Победа на всяка цена, победа въпреки всички ужаси, победа, колкото и дълъг и труден да бъде пътят към нея, тъй като без победа няма оцеляване.

Нека това бъде разбрано, няма оцеляване за Британската империя, няма оцеляване за всичко, което Британската империя е отстоявала, няма оцеляване за вековния порив и импулс, с който човечеството напредва към своята цел.

Но аз поемам задачата си с жизнерадост и надежда. Чувствам се сигурен, че няма да допуснем нашата кауза да се провали. Чувствам се изпълнен с увереност и упълномощен да поискам помощта на всички и да заявя: „Елате, нека заедно тръгнем напред с обединени усилия“.

13 май 1940 г.

Текстът е препечатан от сайта www.cao.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар