събота, 30 март 2019 г.

Заради бързата си реакция е възможно ГЕРБ да излязат като победители на изборите

– Г-н Киряков, каква е равносметката след скандала с имотите „Апартаментгейт“?
– Първият важен извод от този скандал е, че ГЕРБ за пореден път показаха, че се поддават сериозно на обществен натиск. Реакциите на обществото бяха взети под внимание и ГЕРБ предприе мерки, за да неутрализира и тушира сериозното обществено напрежение, което се създаде.
Вторият извод е, че в ГЕРБ са много чувствителни към такъв тип скандали, свързани с неспазване на основни правила – те си позволиха да реагират дори срещу Цветан Цветанов – вторият човек в йерархията на партията, като го извадиха от парламента. Третото важно нещо е, че ГЕРБ този път не реагираха със спонтанни прояви на привързаност и лоялност към Цветанов, както предишния път при Делян Добрев, вероятно донякъде и от нежелание да се демонстрира противопоставяне срещу лидера Борисов.
Странно в тази ситуация беше защо БСП така тихо наблюдаваше скандала отстрани.
– Защо според Вас?
– Една от спекулативните тези е, че вероятно и те са в кюпа, т.е. и при тях има достатъчно такива скандални сделки, за да си позволят да бъдат по-шумни. Другият вариант е да гледат как буквално ГЕРБ се самоубиват с този скандал, като вътре в партията се говори за лоби, провокирало този скандал.
– Ще се промени ли нещо в ГЕРБ, след като Цветан Цветанов вече не е лидер на парламентарната група? Очаквате ли проблеми с кворума, със стабилността?
– Илюзия е да си мислим, че Цветанов някога е бил лидер на парламентарната група или изобщо на ГЕРБ, защото истинският лидер винаги е бил Бойко Борисов, включително и на парламентарната група, макар и неформално. Там йерархията е ясна и се следва от създаването на ГЕРБ досега. Там никой не може да направи каквато и да е стъпка без одобрението и разрешението на Борисов. Така че парламентарната група на ГЕРБ ще продължи да работи както досега, независимо дали нейният председател е Цветан Цветанов или Даниела Дариткова.
– Има ли разделение в ГЕРБ според Вас? В петък Томислав Дончев каза: „… в отбора ни има и маратонки за дълго бягане, и обувки с високи токчета, при необходимост и подковани ботуши, но всякакви коментари за разделение, групи и подгрупи са абсолютни спекулации“. Така ли е наистина?
– Щеше да бъде много тежко за ГЕРБ, ако конфронтациите бяха стигнали до вътрешни партийни крамоли. Особено в предизборна ситуация, в период, в който БСП доста сериозно беше „сгънала“ ГЕРБ като опозиционна сила, щеше да бъде пагубно да продължи битката между различните лобита в партията. Говоря в случая за по-интелигентското лоби около Томислав Дончев и по-силовото лоби около Цветан Цветанов. Тук е важна ролята на Борисов всякакви такива противоречия не просто да бъдат изгладени, но направо да бъдат туширани и по никакъв начин, ако има противопоставяния, те да не се появят в медиите. Щеше да бъде пагубно, ако това беше продължило.
– Стана ли Цветан Цветанов по-силна фигура, отколкото беше, както казват някои анализатори?
– При всички положения Цветанов е станал по-слаба фигура, защото той беше най-силен като вътрешен министър с целия набор от информация, която МВР генерираше. Това е втората загуба на сериозна позиция за Цветанов, защото досега той беше председател на парламентарната вътрешна комисия и все още имаше влияние и достъп до службите и до информация от тях, макар и не толкова, колкото като шеф на МВР. Сега му се иззе и този лост за влияние и информиране, и налагане на собствени интереси в партията и извън нея.
Демонстрираното от него самочувствие в последните дни, включително на пресконференцията, е нормална реакция, когато са те ударили достатъчно силно, че да те прекатурят. Имайте предвид, че ако досега Цветанов беше в ролята на хищника, сега той вече е в ролята на жертвата. И той е прав, че е жертва, но не на този скандал, който сам си е сътворил, защото все пак никой не го е карал да си купува пентхаус в скъп квартал със собствен асансьор до дома. Но той наистина сега ще разбере какво е да си в ролята на жертва, когато един хищник те преследва, защото той наистина беше в ролята на хищник в политиката в последните 10 години.
– Какви очаквате да са политическите последици за ГЕРБ от скандала? Може ли той да им струва победата на евроизборите?
– Възможно е, ако активността на БСП беше по-голяма. А, както говорихме в началото, активността на БСП беше достатъчно малка, за да се усъмним, че и в БСП има сериозни политически фактори, които са уязвими по линия на „Апартаментгейт“, т.е. тази линия би могла да се развие и към тях.
Разбира се, възможно е ГЕРБ, заради бързата и адекватна реакция, да излязат с най-малко такъв резултат, с какъвто са били досега. Трудно може да се прогнозира дали резултатът може да е по-голям, но ГЕРБ поне може да запази досегашните разлики и да излезе за пореден път победител на изборите. Това е по-възможната хипотеза в тази ситуация.
– Очаквате ли изненади в листите на ГЕРБ и БСП, които ще бъдат обявени в неделя? Кого ще изправят управляващите срещу Елена Йончева? Появиха се имената на Георги Марков, Томислав Дончев, заедно с тези на Мария Габриел, Ева Майдел…
– Ще бъде трудно решение на самия Борисов, защото покрай всички скандали се видя, че много хора са уязвими за атаките на опозицията – парламентарна и извънпарламентарна. А обществото е вече доста реактивно, когато става дума за заемане на властови позиции и злоупотреба с власт. Така че ще видим какво решение Борисов и Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще вземат в тази ситуация – дали ще преценят, че е по-добре да издигнат в листата страничен човек от гражданската квота като Георги Марков, или ще предпочетат да заложат на своите кадри като Габриел, Майдел, Андрей Ковачев и т.н.
Същото е и при БСП – при тях единственият неясен момент е дали Сергей Станишев ще бъде или не в листата. Защото Корнелия Нинова ясно каза, че не иска Станишев в листата, но все пак той си спечели достатъчно номинации в БСП, да не говорим за влиянието в европейските среди на социалистите, за да претендира най-малкото да бъде втори след Елена Йончева.
– В петък стана ясно, че Обединените патриоти ще се явяват поотделно. Бихте ли коментирали идеята на Волен Сидеров чрез политическо реалити в ефира на партийната телевизия да избере кандидатите на „Атака“ за евроизборите?
– Ако той си мисли, че това е оригинален подход, греши жестоко. По-скоро този ход ще се възприеме като подигравка от обществото. Не разбирам подобен тип шоу в политиката, въпреки че е възможно такъв тип шоу да привлече и някакви гласове, но тези гласове няма да решат проблема нито на „Атака“, нито на Обединените патриоти. Обединените патриоти в момента, в който се явят на избори разделени, ще престанат да съществуват като сериозен политически фактор в страната и е възможно това да се отрази на управлението и на коалицията с ГЕРБ.
Интервюто е публикувано във Flashnews

Няма коментари:

Публикуване на коментар